Яденето и глобалното затопляне


Когато Адам и Ева нарушили заповедта и отхапали от плода на знанието хората били низвегнати от Рая. Ирония е, че към днешна дата най- произвеждания плод е ябълката. Още по иронично ми се струва, че това, което прочитаме от билейския мит е: човекът е низвергнат, защото отхапва от плода на знанието и пропускаме да възприемем очевидното: грешката е в Яденето.
Бог е шегаджия. Наред с останалите дарове, които сме получили от Природата, са ни отредени интелект и радостта да умеем да се наслаждаваме на храната си. От съюза им се раждат празниците за сетивата, които се случват в тавата, тенджерата или салатената купа: кулинарната магия. До тук всичко е чудесно. Сега вземеме щипка човешка алчност и я добавяме към основната смес от интелект и сремежа към извличане на наслада от храната. Всичко се рабърква добре и се поставя в контекста на пазарната икономика.
За изненада получаваме цяла гама от „храни“ и „напитки“ и те всичките нито растат по дървета, нито тичат из полянки и горички, нито плуват или текат в реки и морета, нито някое човешко същество от времето на прабабите и дядовците ни някога им е узнавало вкуса. Сникърс, Баунти, Рафаелло (Фереро Роше), Млечни блокчета, Кит Кат (Нестле), Харибо, Молтизърс, Фанта, Спрайт, Кола, Разтворими напитки, Мусове, Кремчета, Кекс на прах и …може да се изброява да утре. Тези „храни и напитки“ се случват в лаборатории и имат една едничка цел: да ни вземат парите, с които ние се разделяме в полза на вкусовите си усещания и спестеното време (не сеем, жънем, мелим и месим, но все пак Ядем). Някои биха го нарекли чревоугодие. Според мен няма нищо угодно за червото или за която и да е друга част от човешкото тяло в тях. И все пак тези продукти съществуват, защото ние ги купуваме. Едни огроми цехове работят, стотици хиляди тонове вода се леят, огромно количество електричество се консумира, куп умни глави потъркват чела в маркетингови и производствени отдели как да забъркат нова вкусова магия и да ни я продадат възможно най-успешно. Създават се опаковки, рекламни клипове и плакати,край пътищата щтръкват билбордове. Всичко това изисква природни ресурси и коства захабяването на иначе умни глави в творенето на манипулативни глупости. Когато най-накрая Негово Плащачество Потребителя бива убеден да изрие в системата на тялото си тази „храна“ ,хукват кораби, тирове и самолети да пренасят продкти от континент на друг и от страна на страна, за да можем да си ги купим, да затормозим старателно функциите на телата си и да създадем успешно още едина купчинка боклук.
Междувременно ледниците се топят, защото им е топло, понеже озоновия слой е много тънък. Медиите не спят:разказват ни. Докато по екрана се влачат изпостелели бели мечки, загрижени хора тъжно опъват вежди пред телевизорите и за малко гърлата им се свиват, та спират да ядат целия този чипс и сникърс.

Advertisements
Публикувано на Uncategorized. Запазване в отметки на връзката.

2 Responses to Яденето и глобалното затопляне

 1. Val каза:

  Грешката не е в яденето.
  Във Второзаконие има един текст в който много добре ни се обяснява какво да хапваме.
  http://www.sacred-books.com/index.php?pid=&language=4&version=2&book=03&chapter=11

  • Desislava Haak каза:

   Уви, при мене този линк не се отваря. Ще намеря друг път да се просветя какво ни обяснява Второзаконието относно храната. Така или иначе факт е, че всичкия този боклук се произвежда и продава като да е храна, от хора и на хора. Живеем в пазарна икономика. Докато нещо се продава то и ще се произвежда, колкото и каквото и да коства това на природата и нас. Много от нас тендират да мислят с разглезените си вкусовите възприятия и това отваря път на производството на огромна палитра и количесва псевдохрани. При тази сделка потребителят губи здраве и жизненост, Планетата ресурси, а праизводителя печели пари. Добрата новина, че изобщо случването й зависи от потребителя. Ние, хората, в ролята си на потребители, носим отговорност за оцеляването на вида си и на арела си и я изразяваме на практика всеки път когато пазаруваме и всеки път, когато се храним.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s