Фасциниращата фасция


Практически анатомията се случва със скалпел в ръка. Тялото се разрязва на отделните си части и те биват разучавани поединично. В този контекст не е никак чудно, че един особено важен орган остава до скоро незабелязан и непознат за медицината, а именно фасцията.

Какво е фасция?
Органът, който определя фомата в тялото ни и на всичко в него.

Къде е фасцията?
Навсякъде. Буквално всяка клетка, всеки орган, мускул и кост са облечени във фасция и всичките ѝ части са във постоянна връзка.

Какво прави?
Придава и поддържа форма и изпълнява функцията на информационна среда. В нейната мрежа се пренася както актуална информацията за всички настоящи процеси в тялото, така и се „записва“ буквално всичко, което някога ни се е случило. Ако събитията са били по някакъв начин травмиращи (инциденти, хирургични намеси, емоционални, външни и вътрешни сресове и т.н.) или ако нашите реакции към нещо са да „смръзнем“ или „да се хванем за нещо, да задържим“, фасцията разчита и запазва информацията като самата тя губи свойството си да се плъзга плавно и се слепва. Симптомите са болки,скованост,изкривена или изгърбена стойка, песимистични мисли.

Как да се погрижим за правилното функциониране на фасцията си?Чисто механично слепванията на фасцията могат да бъдат отстранени чрез серии масажи, използване на твърда четка с естествен косъм в банята и много движение на чист въздух.
Йога е особено добра техника.Пилатес също. Тъй като движенията се изпълняват съзнателно плавно, решително биват отстранени слепвания на миофасциално ниво.
Допълнително детоксикацията на тялото чрез отстраняване на вредни навици като пушене, алкохол, кофеин и изграждане на режим на движение, сън и пиродосъобразен начин на хранене, подпомагат процеса.
*Илюстрацията е от Крис Маквиор от Ключовите мускули в йога от Рей Лонг
*Illustration by Chris Macivor, from The Key Muscles of Yoga, by Ray Long

Advertisements
Публикувано на движение, добри практики, пилатес и тагнато, . Запазване в отметки на връзката.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s