Моята Пилатес История


2007 прекарах в Цавтат Хърватска. Преподавах спорт, танцувах, радвах се на соленото лято и на интересните хора, с които имах шанса да се срещна. Една сутрин по време на йога часа,който водех забелязах една дама, която на няколко метра от групата правеше особени, плавни и бавни упражнения. Сториха ми се интересни и то дотолкова, че почти си счупих врата да я наблюдавам, докато се вирех в свещ.
След класа отидох при нея и я запитах какво е това,което прави? Тя ми разясни, че се занимава с Пилатес и бе така добра да ми покаже няколко упражнения, които да изпълним заедно. Моментално се увлякох по този метод на движение: изисква сила и контрол, нужно е да се играе съзнателно. Още същия ден се метнах в нета да разбера къде бих могла да сертифицирам пилатес в България, намерих си статии и видеа през остатъка от лятото се упражнявах, самообучавах и дори въведох някой от упражненията в практиката си като инструктор. Когато се прибрах в България през октомври 2007, първото което направих след дългото посрещане и хубавото отспиване беше да се запиша на курсове за инструктор. Единственото място, където обещаваха да сертифицират легално след успешно завършен курс беше Фитнес Академия Русе, където обучаваща е Ирина Бъчварова. Преминах курсовете, сертифицирах се и живота си продължи, макар и малко по- богат и интересен откъм двигателна култура. По онова време живеех със съзнанието, че познавам метода Пилатес (програма на земя) и то конкретно. 36 упражнения, които се изпълняват на постелка в плавна последователност и при пълен съзнателен контрол на протичане на движението. Точка.
2 години по-късно приех предложение за работа на Фуертевентура. Там преподавах старателно и стриктно според познанията натрупани във Фитнес Академия Русе-класически. Разстояние между кръст и постелката няма, трансверсус абдоминус силно стегнат вдишане при подготовка, издишане при изпълнение на движение.
Самата аз изпълнявах всеки ден програмата, много старателно и често по 2 пъти. Веднъж самостоятелен тренинг и веднъж като инструктор. Скоро установих, че прекаленото стягане на трансверсус абдоминус в комбинация с плътното прилепяне на кръста към постелката боли. Въпреки всичко не ми се искаше да се разделям с Пилатес, защото метода работи- тялото е силно, гъвкаво и издръжливо, духа бодър. Само тези болки в кръста. До края на времето прекарано в Испания промених своеволно метода си на преподаване, олекотих упражненията и спестих болките в долната част на гръбнака както на себе си, така и на участниците в курса. Така или иначе любопитството ми отново се събуди се приюти във въпроса Как може Пилатес да се играе и преподава по- ефективно и безопасно?
През Май 2010 се заживях в Берлин. Да се намери добро пилатес студио тук също се оказа предизвикателство, но съдбата помага. Скоро след пристигането си се запознах с Миреиа Арагонес приятна испанка, също пилатес инструктор. С нея надълго и нашироко обсъждахме метода в теория и в практика. Показа ми много дисциплиниран и все пак щадящ тялото пилатес и ми помогна да се уверя, че Техника Александър чудесно се вписва в класовете.
Сега търсенето и обучението ми в метода Пилатес продължава, да не кажа започва отново. В крайна сметка знанията, които придобих тогава в Русе се оказаха наистина минимални и далеч не оптимално преподадени. Към момента уча Педагогика на движението, с обучител Джоана Монтифилд и се радвам на пъстра гама много добре съставена учебна литература. Не ми е хубаво, че повечето не е достъпна на български или не е известна в родните среди и реших да поправя това, като се заема да превеждам.

Оттук натам тук ще се явяват все повече текстове на тема пилатес и качество на движение.
Ако искаш да се движиш по-умно и имаш кокретни въпроси, питай.
Ако искаш да преподавш по-умно и имаш конкретни въпроси, питай.

Advertisements
Публикувано на движение, добри практики. Запазване в отметки на връзката.

4 Responses to Моята Пилатес История

 1. lilia каза:

  Много правилно подредена програма и цели

  • Деси Колева каза:

   Оценката е хубава и ме ласкае. Колега? Как построяваш ти своята програма?

 2. Яница каза:

  Никога не съм се занимавала с пилатес, но от малка се занимавах с йога. Имах такъв интерес към този тип упражнения или по- скоро този начин на живот, че преминах през тинейджърските си години с уравновесеност, здравословен начин на живот и далеч от алкохола и цигарите. Сега имам такъв интерес към пилатеса, но бих искала да разбера как мога да стана инструктор и да се занимавам по- сериозно с това? Ако може да получа някаква информация от вас ще се радвам да коментирате или да ми пишете на имейл адрес: shehova_10@abv.bg. Предварително Ви благодаря!

  • Desislava Haak каза:

   Прекрасна нагласа, прекрасна основа 🙂 радвам се, че Пилатес провокира интереса Ви и от краткото Ви самоописание става ясно, че имате всички шансове да се ревърнете в много добър Пилатес педагог. В момента съм далеч от България и броени дни ме делят от раждане.Идните нпкоко седмици ще потъна далеч…но все пак… планувам да направя няколко пилатес работилници, както и работилници по съзнателно движение в последния триместър на 2012. Ще се радвам да се видим там. Къде бихте могла да учите Пилатес в България преди това…уви не мога да препоръчам. Ако обаче се решите да се занимавате и обучавате самостоятелно, с удоволствие ще ви помогна дистанционно. С материали, беседи, съвети. Просто си харесайте един въвеждащ курс и в зависимост от това какво и как получите преподадено ако се наложи ще преорганизираме знанията или пък ще ги надгградим. Така или иначе има как да се продължи нататък. Пишете ми на desislava.haak@gmail.com. 🙂 Усмихнат ден 🙂
   Намасте:)

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s