Техника Александър


не е гимнастика, макар и да се занимава с питанката как човек се движи.
Основният акцент е съзнателност на движенията. Инструктирането цели обострянето на вниманието на човека към това как използва тялото си.
Техниката носи името на създателя си Ф.М. Александър. Австралийски актъор, който губи гласа си по време на представления и това му вреди. Опитва прилежно разнообразни препоръки на лекари и след като този аспект на сценичната му треска не се изменя си купува три огледала, обгражда се с тях и започва да наблюдава внимателно какво прави тялото му докато говори. С времето разбира, че загубата на гласа е част от физическите проявления на стреса. Осъзнава, че напрежението издължава врата му напред, главата му се снижава, мускулчетата около гласовия апарат се стягат и затварят звученето му, раменте му се вдигат ти събират и гърбът му се стеснява. Открива, че като се стреми съзнателно да коригира физическите изменения породени от стреса гласът му остава стабилен и обаятелен Влага времето между 1890 до 1900 в активни занимания с проблема и решението. Първоначалното му убеждение, че тяло ум и душа са цяло се затвърждава в практиката. Отварянето на гласа се случва заедно с коригирането на стойката, оттам по – добрата работа на органите и по – доброто здраве. Същевременно съзнателното движение започва в ума и практиката води до избистряне на съзнанието.
Практиката на метода протича в почти медитативно темпо. Инстуктурът внедрява идеята на движенията в ума на ученика с описания от типа на
„Позволи главата ти да те води нагоре и напред усети как гърба ти се разширява и отпуска в естествената си форма.“
Работи много добре. От 10 до 30 сесии след началото на практиката хората проумяват как да седят естествено, ненапрегнато във формата на телата си.
За бъдещи мами е полезна пракатика, защото когато жената седи по-добре в себе си раждането е по-спокойно и за майката и за детето. При възстановяване от бременността съзнателността изградена при александър тенхиката, подпомага всяка форма на движение. Аз лично се застъпвам за Пилатес като най-ефективен метод за влизане във форма. Допълнен от Александър техника метода е изключително пълноценен.
Към днешна дата множество театрални институти и танцови училища влагат Александър техника като задължителна част от обучителния процес.
Това видео дава добра представа какво е Техника Александър, но не е съизмеримо с качеството на класове, водени от буден практик.

Advertisements
Публикувано на движение и тагнато, , , . Запазване в отметки на връзката.

10 Responses to Техника Александър

 1. Lora каза:

  Признавам, че името малко ме стресна, но гимнастиката ми се струва интересна. Нали е безопасна и не води до нездравословно пристрастяване? Аз продължавам с йогата, след дълга пауза…

  • Деси Колева каза:

   Да, Прекрасна!
   Напълно безопасна!
   Учи на съзнателност при движенията, колкото и малки да са те.
   Считам, че може да комплиментира йога перфектно.
   Ти хубавата, изправена осанка така или иначе я носиш през дните си и едва ли имаш грижи с болки в гърба, необясними главоболия и схващания на врата.
   За онези които имат подобни грижи- ще пиша още по темата скоро. Иска ми се добрите практики да стават популярни у дома!

 2. Lora каза:

  Добрите практики да стават популярни сред добрите хора, мила ми усмихната! Давай още!

 3. maia каза:

  има ли преведена книгата?

  • Desislava Haak каза:

   Привет :))))Прости дъъългото забавяне, междувременно бях особено заета с раждането и закърмването на един прекрасен син 🙂 Не, няма преведена книга, макар че аз с огромно удоволствие бих превела не една. Ако четеш на английски с радост ще ти дам заглавия 🙂
   намасте

 4. Borislava Taneva каза:

  Здравейте,
  интересува ме как тази техника може да се прилага при свирене на различни инструменти. Знам, че в чужбина се практикува. Много, много силно съм заинтригувана. Има ли начин да влеза в по-пряк контакт с някой, който разбира от това? Имам и съвсем конкретна и приложима идея…

  Моля, отговорете ми тук или ми пишете на
  taneva88@gmail.com

  Благодаря!

 5. Marieta Terzieva каза:

  Привет Деси,
  много бих се радвала ако ми дадеш някакви линкове и повече информация за техниката „Алекасндър“ 😉
  п.п. Бъди щастлива! 😉

 6. Лидия каза:

  Здравейте,
  дали има преподаватели по тази техника в Бг и ако да, къде?
  Благодаря предварително за отговора 🙂

  • Desislava Haak каза:

   Моето убеждение е- не, няма Александър практици в БГ. Считам ощетително и роботя по въпроса да си ги внесем. Първия семинар ще се проведе тази година, от 04.12. до 15. 12 в София. Освен Акелсандър техника ще предложим и съзнателно движение. Подробности ще публикувам тук скоро.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s