От его към еко-центризъм


или
или как еволюцията се изразява в подмяна на една съгласна буква.

Егоцентризъм е склонност да превърнеш себе си в център на света. Егоцентрична светонагласа най- често се наблюдава в поведението на деца до към шест-седемгодишна възраст. През този период се осъществява постепенна диференциация между Аза и външния свят, но мисленето остава преди всичко субективно: детето гледа на явленията и на проблемите, които изникват пред него, единствено от своята гледна точка.
Човешкият род е дете на майката природа и напоследък тя строго ни напомня, че вече не сме на седем. Порастнали сме и е време думата егоцентрик да еволюира в нова – екоцентрик и да придобие положителнен смисъл.Все пак- еволюцията се случва на малки крачки.

Кой е Екоцентрикът?

Личност осъзнала, че е неговият малък свят е брънка от големия , в който живее и принадлежност означава поемане на отговорност. Ще го познаете по това, че може спокойно да го опишете с произволен набор от следните твърдения или пък с никое от тях, обаче пък ви е много- някак-симпатичен:

Екоцентрикът внимава с какво се храни и е трудно податлив към нездравословни пороци, защото цени здравето си. Знае, че е клетка от големия жив организъм на планетата Земя и грижейки се себе си се грижи за всичко и всеки.

Екоцентрикът е с положителна житейска нагласа и се радва на света и дргите, но умее да критикува открито, когато има причина и какво да каже.

Екоцентрикът не трепери от страх, че ще стане жертва на екологична катастрофа, а се пита какво може да направи за да я предотврати и действа.

Екоцентикът изхвърля боклука си разделно, ползва енергоспестяващи крушки, гаси компютрите в офиса, убеждава колегите си да не ползват пластмасови чаши и обикновено си носи платнена торбичка, с която пазарува. Може и да не прави и никое от тези неща, но пък има чисти мисли и открито поведение.

Екоцентрикът често може да бъде видян да кара колело и да освобождава място в градския транспорт на бременна дама или възрастен човек. А може и да намира други прояви на вежливата си природа.

Екоцентрикът харесва да скита из природата, почиства планини и водоеми, сади дървета, храни бездомни животинки и в гардероба му рядко има дрехи и аксесоари от естествена кожа ( освен ако не са останали от мама и татко и е оп- добре да ги ползваме, вместо да ги хвърляме)

Екоцентрикът знае, че е бивш егоцентрик и вярва, че всеки може да направи малката крачка от мека към твърда съгласна буква в азбуката, с която пишем историята на своя общ свят.

Advertisements
Публикувано на така мисля и тагнато, , . Запазване в отметки на връзката.

3 Responses to От его към еко-центризъм

  1. Лора каза:

    Препоръчвам на всички екоцентрици филма „Дом“ – http://www.home-2009.com/us/index.html

  2. UZUMAKI каза:

    Az sum egocentrik. :/

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s