Лили Фест


Лили идва от Low Impact Living Initiative. Случва се в Стара Планина. От София до Церово се стига с влак, след това се хлътва в едночасов Балкан- преход, през който се диша красота.
Сред облечените в гори хълмове – неочаквана полянка. В средата ѝ огромно огнище, от двете му страни – типита, в пазвите на обло хълмче селце от палатки. Хора всякави жужат на различни езици. Хубаво е тук.

Лили Феста за нас започва с уъркшоп по градинарство. Методът се нарича „без копане“. Нареждат няколко картона директно върху поляната и се ограждат с плетена от клони тел (тя пък се плете точно като кошница). В картоните се правят дупки и в почвата се заравят картофи, например. Реколтата се събира след 6-8 месеца. Мързеляшката, общо взето. Тъкмо като за еко- селище.

По едно време Деян извади тарамбуката. После Иван засвири на дървена флейта. Оказа се, дъските, наредени върху дънери, за маса, също свирят. Звънна дайре. Две девойки завъртяха огън. Спряха и запя кавал. Вдигна пламъците в огнището. Лицата наоколо грейнаха и часове наред се смяха, пяха, мълчаха, смесваха се, докато дъждецът смири огъня.

През нощта тропота на дъжда люлее сънищата, а на зарана мъгли пъплят по гърба на надъждения Балкан. Бавно хората се разбуждат и се събират като племе. Гимнастика в кръг, кафе с кардамон и тортили с тахан и „борови сироп“, излязъл от ръцете на Кейти- домакинята на Лилифест.
Веско разсвирва кавала и мъглите спокойно се разотиват, а от близкото село идват две деца с големи, светнали очи. Настава игра на Жмичка, Капитане, Капитане и Чилици.
Когато Балкана задъждя отново, някой разпалва огън в едното типи и всички се събрат там да пеят и да си измислят истории, като всеки добавя по нещо от себе си, щом държи „пръчката за говорене“.

Марешка- красива млада кобила позволи да я пояздя. Прошепнах ѝ въпроса и тя отговори като сгуши лице в гърдите ми. Остави се спокойно да я водя- добра и прощаваща неумението ми. Пръв път.

От Лилифеста си донесох душа, застинала в усмивка, новината, че дългочаканият, скъп племенник Явор е дошъл на света и магията, с която медния кавал повика вятъра.

Идете. Хубаво е. Утре и вдругиден са последният му уикенд за 2009.

Публикувано на разходка, събития, хубаво. Запазване в отметки на връзката.

6 Responses to Лили Фест

 1. Лора каза:

  Направо ме пренесе там и ми се прииска за задъжди и за мен Балканът. Сигурно е по-хубаво, отколкото да пее юнашки песни!

 2. Графът каза:

  През нощта наоколо обикаляха караконджули и се чудеха: „Я, какви хора имало!” 🙂

  • huhahe каза:

   ами да, шефстват по нощите и по планите, пръскат хубаво и правят магии на вятъра…повече такива, повече

 3. d-real каза:

  Много магично настроение ме лъхна от този текст! Благородно завидях на присъстващите там … А еднократно събитие ли е било, или е периодично? Вълнува ме дали имам шанс да присъствам на евентуално следващо събиране.

  Поздрав!

  • huhahe каза:

   Случва се ежегодно … аз разбрах от приятели за него и не съм търсила из нета 🙂 Весело прекарване 🙂

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s