Антистатик- впечатления


imagephp1Антистатик е фестивал на танцовото изкуство, който се провежда в България за втори път. Случи се в периода от 03.04.09 до 06.04.09., а представленията, на които аз успях да се вмъкна в програмата си бяха 2 от общо 11. При съотношение 2 от 11 вероятно погледа, който мога да твърдя, че съм хвърлила спокойно може да се опише като повърхностен. И още по- спокойно мога да заявя, че след първата сценична изява, който гледах в Червената къща, желанието ми за задълбочено следене на фестивала рязко спадна. My Brut Material – Your performance; Идея и реализация на Едуард Габия ми обясни перфектно следната шега:

Двама сноби споделяли компания и чаша коняк в лоби на шикозен хотел. Скуката се промъквала в залиняващия им разговор за култура и изкуство, когато единия от тях казал: „Идва ми да се изсера на масата, ето точно тук ”. Другият помълчал, повдигнал преценяващо вежди и горко въздъхнал: „ Недей, няма да те разберат”.

Не искам да звуча осъдително, но ще действам пряко воля в този случай. Русият, къдрав младеж, дошъл да представи своята идея на танцов фестивал , наречен Антистатик отдели един час от собственото си и от нашето време, за да ни покажа как статично се седи на стол, как се слуша радио на френски( темата на предаването бе войната в Палестина), как се свива цигара и се пие бира. Не пропусна да ни запознае с богатото съдържание на джобовете си и да докаже, че го бива да чупи пръсти, имитирайки лапи, нокти и други атрибути на животински крайници. Да, схванахме метафората за това как всеки от нас носи анималистична щтриха в духа си, и как тяхното неконтролирано проявление води до нецивилизаовано насилие, което е лошо, лошо, много лошо. Обаче- идеята не е особено нова и оригинална, а представянето й си беше буквално дървено. Естествено, намериха се ценители в публиката, които прехласнато се изказаха за дълбочината на метафората и великолепността на изпълнението. Аз обаче се оказах от простосмъртните, които не разбраха лайното в средата на масата и изобщо не се извинявам за това. Зрителят е царствена особа и в моя случай- останах царствено неудовлетворена.

В моя свят изкуството има своето почетно място и незаменими функции: инспирира чистота на мисълта, вдъхновява , отключва по- доброто същество в мен. Представлението на Едуард Габия не стори нищо такова. Загуби ми времето, поиска от мен търпимост, която нямам за даване и ме увери , че от тук натам на този фестивал ще дам само още един шанс и то единствено заради слабостта ми към Стефан Щерев.
Второто представление, на което присъствах се оказа значително по- добро. Както каза симпатична млада дама „Тук присъстваха елементи като танц и музика, което е новост за феста”. Tri3avisim, в синхрон със заглавието си бе в три части. Случи се в театър София.  Първата му част не залужава да я коментирам. Но танците на Derida dance и Kinesthetic Project бяха прекрасни. Движенията – могъщи. Асинхронността между движение и музикален ритъм във втората част- идеално премерена, талантът на танцьора поразителен, изпълнението вземащо дъх. В третата част видяхме представяне на животворното движение на водата, посредством контемпорален танц. На сцената се случи триумф на гъвкавостта и красотата на човешкото тяло. Този удивително красив танц  реабилитира феста в очите, така че и догодина ще го проследя с надеждата да видя по – малко арт- претенциозност и повече талант.

Advertisements
Публикувано на танц и тагнато, , . Запазване в отметки на връзката.

2 Responses to Антистатик- впечатления

 1. critichkata_xaxaxa каза:

  Ето няколко интересни истории:

  http://programata.bg/?p=44&l=1&c=1&id=210

  http://www.vsekiden.com/?p=48214

  http://www.vsekiden.com/?p=48706
  приятно четене, xaxaxaxa

  • huhahe каза:

   @critichkata_xaxaxa
   историите са хубави наистина 🙂 родителите на събитието със сигурност са горди и не е като да няма защо като цяло 🙂 благодаря за връзките 🙂 използвай кирилица, за да бъдат одобрени каквито и да е следващи коментари тук.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s